środa, 30 kwietnia 2014

Krem z zielonych szparagów


Przyszedł czas na szparagi, myślicie, że to dobry pomysł??  Mój wiosenny debiut muszę uznać za udany. Zupa wyszła  kremowa i delikatna z pewnością eksperymentów nie będzie końca. A pomysłów w głowie co raz więcej ;)


Składniki:

  • 500 g zielonych szparagów
  • 1/2 l bulionu warzywnego
  • 2 łyżkeczki masła
  • 50 ml jogurtu greckiego
  • mała cebula
  • ząbek czosnku
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz


Szparagi myjemy, odcinamy główki(zostawiamy do dekoracji). Twardych końcówek również się pozbywamy. Podsmażamy cebulkę na maśle. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i smażymy przez dłuższą chwilę. Całość zalewamy bulionem wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. W tym momencie całość możemy przelać do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Wlewamy jogurt i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem jeszcze raz podgrzewamy do odpowiedniej dla nas temperatury. Mniam.....


Szparagi

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz