Przyszedł czas na szparagi, myślicie, że to dobry pomysł?? Mój wiosenny debiut muszę uznać za udany. Zupa wyszła kremowa i delikatna z pewnością eksperymentów nie będzie końca. A pomysłów w głowie co raz więcej ;)
Składniki:
- 500 g zielonych szparagów
- 1/2 l bulionu warzywnego
- 2 łyżkeczki masła
- 50 ml jogurtu greckiego
- mała cebula
- ząbek czosnku
- ziele angielskie
- liść laurowy
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól, pieprz
Szparagi myjemy, odcinamy główki(zostawiamy do dekoracji). Twardych końcówek również się pozbywamy. Podsmażamy cebulkę na maśle. Dodajemy pokrojone na mniejsze kawałki szparagi i smażymy przez dłuższą chwilę. Całość zalewamy bulionem wrzucamy liść laurowy, ziele angielskie i czosnek. W tym momencie całość możemy przelać do garnka. Gotujemy na małym ogniu przez 10 minut. Wlewamy jogurt i miksujemy do uzyskania kremowej konsystencji. Na koniec doprawiamy do smaku solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Przed podaniem jeszcze raz podgrzewamy do odpowiedniej dla nas temperatury. Mniam.....
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz