niedziela, 27 kwietnia 2014

Chleb żytni razowy z ziarnami


Kolejna odsłona domowego chleba na zakwasie. Dzisiaj przepis na pieczywo żytnie z ziarnami słonecznika i siemienia lnianego. Jak wiadomo wypiek chleba jest bardzo czasochłonny, ale uwierzcie, że warto.W żadnej piekarni nie znajdziecie takiego chleba- ten smak jest niezapomniany.

Składniki:

Zaczyn:
  • 5 łyżek zakwasu żytniego
  • 250 ml wody przegotowanej
  • 250 g mąki żytniej razowej
Ciasto chlebowe:
  • 400 g mąki pszennej chlebowej
  • 200 ml wody przegotowanej
  • 7 g suchych drożdży
  • 3 łyżeczki soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 3 łyżeczki masła
  • 4 łyżeczki siemienia lnianego
  • 4 łyżeczki ziaren słonecznika


Aktywny zakwas mieszamy w misce z przegotowaną letnią woda i mąką żytną. Odstawiamy w ciepłe miejsce do podwojenia objętości na 12 godzin ( oczywiście przykrywamy ściereczką).

Wcześniej przygotowany zaczyn łączymy z mąką, wodą i pozostałymi składnikami. Ciasto wyrabiamy przez 20 minut. Kształt formy jest dowolny w moim przypadku użyłam kwadratowej 21x21. Ciasto wykładamy do wcześniej wysmarowanej formy. Wierzch delikatnie moczymy wodą i oprószamy mąką- nie jest to jednak koniecznie. Przykrywamy ściereczką i ponownie odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok. 3 godz. Ciasto powinno podwoić swoją objętość. 

Wyrośnięty chleb wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni i pieczemy przez 60 minut. Po wyjęciu studzimy na kratce.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz