poniedziałek, 14 kwietnia 2014

Kurcze pieczone





Kurczak- idealny niedzielny obiadek, a jeszcze w wykonaniu męża po prostu pychota. Myślę, że nie trzeba we wstępie nic więcej dodawać. Co najważniejsze wolne od gotowania przyda się każdej babeczce;) 




Składniki:

  • kurczak ok. 1,5 kg
  • 3 łyżeczki przyprawy delikat knorr do mięs
  • 3 łyżeczki czerwonej słodkiej papryki
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • pieprz, vegeta do smaku
  • pół główki czosnku
  • 1 torebka do pieczenia



Kurczaka dokładnie myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. W małej miseczce mieszamy wszystkie przyprawy, czosnek obieramy. Naszą ptaszynę nacieramy mieszkanką przypraw od zewnątrz i wewnątrz. Do środka wkładamy czosnek. Kurczaka przekładamy do torebki i zamykamy klipem. Mięsko musi poleżeć minimum dwie godziny w lodówce. Pieczemy w 180 stopniach. Czas pieczenia zależy od wagi np. 1 kg = 1 godzina. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz