niedziela, 13 kwietnia 2014

Sałatka z krewetkami


Ciężko było mi się przekonać do krewetek ale dobra marynata czyni cuda. Fantastycznie smakują w połączeniu z lekką sałatą i wyrazistym dressingiem. Dzisiaj wersja na ciepło z sosem czosnkowym.



Składniki:

Marynata do krewetek:


  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • 1 łyżeczka sosu sojowego
  • 1 papryczka chili (może być w wersji suszonej)
  • oliwa z oliwek
Dressing:
  • kubek jogurtu greckiego
  • 2 ząbki czosnku 
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich
  • sól, pieprz do smaku
Sałata:
  • opakowanie krewetek tygrysich   (ok. 300g)
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • kilka pomidorków koktajlowych

Rozmrożone wcześniej krewetki zalewamy oliwą z łyżeczką sosu sojowego, wciskamy czosnek, natkę pietruszki i papryczkę chili kroimy drobno wszystko łączymy w misce, którą wstawiamy na ok godzinę do lodówki. Składniki do dressingu też łączymy wcześniej i również umieszczamy w lodówce. Zamarynowane krewetki podsmażamy na gorącej patelni( już beż dodatku tłuszczu) przez 5 minut w tym czasie kroimy sałatę ( jedynie lodową możemy ciąć nożem) i pomidorki- na połówki. Nasze gorące skorupiaki umieszczamy w głębokim talerzu łączymy z sałatą, pomidorkami i wcześniej przygotowanym sosem. Gotowe! 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz