Ciężko było mi się przekonać do krewetek ale dobra marynata czyni cuda. Fantastycznie smakują w połączeniu z lekką sałatą i wyrazistym dressingiem. Dzisiaj wersja na ciepło z sosem czosnkowym.
Składniki:
Marynata do krewetek:
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1 łyżeczka sosu sojowego
- 1 papryczka chili (może być w wersji suszonej)
- oliwa z oliwek
Dressing:
- kubek jogurtu greckiego
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka ziół prowansalskich
- sól, pieprz do smaku
Sałata:
- opakowanie krewetek tygrysich (ok. 300g)
- 1/2 główki sałaty lodowej
- kilka pomidorków koktajlowych
Rozmrożone wcześniej krewetki zalewamy oliwą z łyżeczką sosu sojowego, wciskamy czosnek, natkę pietruszki i papryczkę chili kroimy drobno wszystko łączymy w misce, którą wstawiamy na ok godzinę do lodówki. Składniki do dressingu też łączymy wcześniej i również umieszczamy w lodówce. Zamarynowane krewetki podsmażamy na gorącej patelni( już beż dodatku tłuszczu) przez 5 minut w tym czasie kroimy sałatę ( jedynie lodową możemy ciąć nożem) i pomidorki- na połówki. Nasze gorące skorupiaki umieszczamy w głębokim talerzu łączymy z sałatą, pomidorkami i wcześniej przygotowanym sosem. Gotowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz