wtorek, 8 lipca 2014

Tagliatelle z kurkami w sosie śmietanowym według Anny Starmach


Jestem wielką fanką Ani Starmach. W związku  z tym posiadam kilka jej książek do których staram się często zerkać. Kuchnia jest prosta i bardzo smaczna. Dzisiaj proponuję makaron tagliatelle z moimi ulubionymi kurkami. Sezon w pełni, ale niestety nie trwa długo - nie przegapcie tego przysmaku. 







Składniki:
  • 400 g makaronu tagliatelle ( polecam ten świeży)
  • 300 g kurek
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 250 ml śmietany kremówki
  • garść prażonych orzechów   (opcjonalnie)
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżka masła
  • 50 g sera grana padano
  • 1 łyżka posiekanego rozmarynu (użyłam suszony)
  • natka pietruszki (opcjonalnie)
  • sól, pieprz



Kurczaka kroimy w drobną kosteczkę ( w oryginale w cienkie paseczki). Obsypujemy solą, pieprzem i rozmarynem. Kurki dokładnie oczyszczamy( ja zawsze zalewam wodą odstawiam na 10 minut, po tym czasie jeszcze kilka razy przelewam na sitku wodą). Do garnka wlewamy wodę doprowadzamy do wrzenia i solimy. Gotujemy według czasu podanego na opakowaniu. Na patelni rozpuszczamy masło, dodajemy posiekaną cebulę, a gdy się zeszkli , wrzucamy grzyby i smażymy je ok. 5 minut, aż puszczą sok. W tym czasie na osobnej patelni podsmażamy kurczaka. Do podsmażonych kurek dodajemy śmietankę i gotujemy całość na małym ogniu. Po 5 minutach dodajemy kurczaka i gotujemy jeszcze przez kilka minut. Makaron przekładamy na talerz polewamy sosem, startym serem i opcjonalnie z pietruszką i prażonymi orzechami- ja opuściłam, ale tylko z braku w domowej spiżarni.

Przepis pochodzi z książki Pyszne 25 . Nowa porcja przepisów- Anna Starmach.