Chyba za wiele na ten temat nie trzeba pisać. Tradycyjne danie kuchni włoskiej. Po prostu mielone mięso duszone z pomidorami i aromatycznymi przyprawami podawane z długimi " nitkami" makaronu typu durum. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo sycące.
Składniki:
- 300 g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe)
- 200 g makaronu do spaghetti (u mnie razowy)
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy z oliwek - polecam kujawski ze smakiem
- 250 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżeczki cukru
- 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
- oregano, sól, pieprz
- tarty ser żółty (opcjonalnie)
Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Wrzucam cebulę i czosnek. Po 5 minutach dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy. Wlewamy passatę pomidorową dodajemy oregano i słodką paprykę. Całość dusimy przez ok 15 minut. W między czasie gotujemy makaron(al' dente) zgodnie z informacją na opakowaniu. Na koniec doprawiamy cukrem, solą, pieprzem. Jeśli sos wydaje nam się za rzadki należy dodać 2 łyżki wody z gotującego się makaronu. Makaron możemy w garnku wymieszać z sosem ewentualnie wykładamy makaron na talerz i wtedy dodajemy sos. Posypujemy startym żółtym serem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz