wtorek, 1 lipca 2014

Klasyczne spaghetti bolognese


Chyba za wiele na ten temat nie trzeba pisać. Tradycyjne danie kuchni włoskiej. Po prostu mielone mięso duszone z pomidorami i aromatycznymi przyprawami podawane z długimi " nitkami" makaronu typu durum. Bardzo proste w wykonaniu i  bardzo sycące.


Składniki:
  • 300 g mięsa mielonego (wieprzowo- wołowe)
  • 200 g makaronu do spaghetti (u mnie razowy)
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek - polecam kujawski ze smakiem
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżeczki cukru
  • 4 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • oregano, sól, pieprz
  • tarty ser żółty (opcjonalnie)



Cebulę obieramy i kroimy w piórka. Czosnek drobno siekamy. Rozgrzewamy na patelni oliwę z oliwek. Wrzucam cebulę i czosnek. Po 5 minutach dodajemy mięso mielone i całość podsmażamy. Wlewamy passatę pomidorową dodajemy oregano i słodką paprykę. Całość dusimy przez ok 15 minut. W między czasie gotujemy makaron(al' dente)  zgodnie z informacją na opakowaniu. Na koniec doprawiamy cukrem, solą, pieprzem. Jeśli sos wydaje nam się za rzadki należy dodać 2 łyżki wody z gotującego się makaronu. Makaron możemy w garnku wymieszać z sosem ewentualnie wykładamy makaron na talerz i wtedy dodajemy sos. Posypujemy startym żółtym serem.  







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz