piątek, 10 października 2014

Ciasto " Rafaello"- bez pieczenia


Z miłości do kokosu ... oj tak trafia na listę moich ulubionych!! Tylko czemu wcześniej takiego ciasta nie zrobiłam?? Szczerze polecam- szybkie, banalnie proste i bardzo, ale to bardzo dobre.

Składniki:

  • 2 żółtka
  • 3/4 szklanki cukru
  • 1 opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 l mleka
  • 2 czubate łyżki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżki mąki pszennej
  • 200 g wiórek kokosowych 
  • 200 g miękkiego masła
  • 1 paczka krakersów (solonych)


Żółtka ucieramy z 1/2 szklanki cukru i cukrem wanilinowym. Dodajemy 1/2 szklanki mleka, mąkę ziemniaczaną i  pszenną, miksujemy na jednolitą masę. Pozostałe mleko należy zagotować z resztą cukru. Na wrzące mleko wlewamy przygotowaną wcześniej masę. Mieszamy całość aż do uzyskania konsystencji gęstego budyniu. Odstawiamy do wystygnięcia. Miękkie masło ucieramy, aż będzie bardzo puszyste. Ciągle miksując, stopniowo dodajemy masę budyniową. Na koniec wsypujemy wiórki kokosowe i jeszcze raz mieszamy. Średnią formę* wykładamy krakersami i przykrywamy je 1/3 masy. Ponownie rozkładamy krakersy i znowu wykładamy 1/3 masy. Na ostatnią warstwę krakersów wykładamy pozostałą część masy. Wierzch obsypujemy wiórkami kokosowymi. Wstawiamy na noc do lodówki.

* użyłam 15 x 26 cm - na taką formę starczy krakersów.