Delikatne ciasto rozpływające się w ustach, naturalna słodycz jabłek, które zdecydowanie grają pierwsze skrzypce i moja ulubiona jesienna przyprawa - cynamon mmm ten uwodzicielski zapach. Polecam!
Składniki:
Ciasto:
- 500 g mąki krupczatki
- 120 g cukru pudru
- 200 g masła
- 100 g śmietany 18%
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 żółtka
Masa:
- 2 kg twardych jabłek
- ok. 100 g cukru pudru
- 4 łyżeczki cynamonu
- 3 łyżki bułki tartej
W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy śmietanę, żółtka i zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, którą dzielimy na dwie części. Każdą część zawijamy w folię, jedną kulkę chowamy do lodówki następną do zamrażarnika na 2 godziny.
Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę, albo ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowane jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Prażymy na małym ogniu- muszą delikatnie zmięknąć. Do gorącej masy wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy.
Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto z lodówki należy rozwałkować, aby uzyskać średniej grubości placek. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy dno formy ciastem, nakłuwamy widelcem- podpiekamy 15 minut do zarumienienia.
Gdy ciasto się podpiecze, wyjmujemy z piekarnika. Można spód delikatnie obsypać bułką tartą. Przekładamy masę z jabłek. Wyrównujemy łyżką i drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz