niedziela, 19 października 2014

Szarlotka na kruchym cieście


Delikatne ciasto rozpływające się w ustach, naturalna słodycz jabłek, które zdecydowanie grają pierwsze skrzypce i moja ulubiona jesienna przyprawa - cynamon mmm ten uwodzicielski zapach. Polecam!

Składniki:

Ciasto:
  • 500 g mąki krupczatki
  • 120 g cukru pudru
  • 200 g masła
  • 100 g śmietany 18%
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 żółtka
Masa:
  • 2 kg twardych jabłek
  • ok. 100 g cukru pudru
  • 4 łyżeczki cynamonu
  • 3 łyżki bułki tartej


W misce mieszamy mąkę, cukier i proszek do pieczenia. Dodajemy śmietanę, żółtka i  zimne masło pokrojone w kostkę. Szybko zagniatamy ciasto. Formujemy kulkę, którą dzielimy na dwie części. Każdą część zawijamy w folię, jedną kulkę chowamy do lodówki następną do zamrażarnika na 2 godziny. 

Jabłka myjemy, obieramy i pozbawiamy gniazd nasiennych. Kroimy w drobną kostkę, albo ścieramy na tarce o grubych oczkach. Przygotowane jabłka mieszamy z cynamonem i cukrem. Prażymy na małym ogniu- muszą delikatnie zmięknąć. Do gorącej masy wsypujemy bułkę tartą i dokładnie mieszamy. 

Piekarnik rozgrzewamy do 180 stopni. Ciasto z lodówki należy rozwałkować, aby uzyskać średniej grubości placek. Formę smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylepiamy dno formy ciastem, nakłuwamy widelcem- podpiekamy 15 minut do zarumienienia. 

Gdy ciasto się podpiecze, wyjmujemy z piekarnika. Można spód delikatnie obsypać bułką tartą. Przekładamy masę z jabłek. Wyrównujemy łyżką i drugą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Pieczemy 50 minut w 180 stopniach. Po wystudzeniu obsypujemy cukrem pudrem.  




Smaczna Jesień
Imieniny u cioci

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz