Świetna propozycja na urozmaicenie codziennego obiadu. Nudne ziemniaki można przemienić w smaczny dodatek. Myślę, że na sam ich widok ślinka cieknie, a zapach unosi się po całej kuchni.
Składniki:
- 1 kg ziemniaków
- 100 g boczku wędzonego
- 1 większa cebula
- słodka papryka w proszku
- tymianek ( u mnie suszony)
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka oleju rzepakowego ( do podsmażenia)
Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Podsmażamy na patelni. Podgotowane ziemniaki odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dodajemy olej. Posypujemy papryką i tymiankiem. Smażymy tak, aby każdy plasterek lekko się zarumienił. Uważamy, żeby ziemniaki się nie rozpadły, bo zrobi się mało apetyczna "ciapa". Przed podaniem dodajemy do smaku sól i pieprz.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz