sobota, 25 października 2014

Podsmażane talarki z ziemniaków


Świetna propozycja na urozmaicenie codziennego obiadu. Nudne ziemniaki można przemienić w smaczny dodatek. Myślę, że na sam ich widok ślinka cieknie, a zapach unosi się po całej kuchni.


Składniki:
  • 1 kg ziemniaków
  • 100 g boczku wędzonego
  • 1 większa cebula
  • słodka papryka w proszku
  • tymianek ( u mnie suszony)
  • sól, pieprz
  • 1 łyżeczka oleju rzepakowego ( do podsmażenia)

Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy w grubsze plasterki. Gotujemy w osolonej wodzie na półmiękko. Boczek kroimy w kostkę, cebulę w piórka. Podsmażamy na patelni. Podgotowane ziemniaki odcedzamy i przekładamy na patelnię. Dodajemy olej. Posypujemy papryką i tymiankiem. Smażymy tak, aby każdy plasterek lekko się zarumienił. Uważamy, żeby ziemniaki się nie rozpadły, bo zrobi się mało apetyczna "ciapa". Przed podaniem dodajemy do smaku sól i pieprz.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz