piątek, 17 października 2014

Tagliatelle z pesto bazyliowym, pomidorami i boczkiem


Zastanawiałam się czy boczek z bazylią i pomidorami to dobre połączenie, a w szafce kuchennej tylko makaron tagliatelle. Myślę jednak, że wyszło bardzo smacznie. Nowy przepis, który wart polecenia. U mnie na talerzu nie raz jeszcze zagości.

Składniki:
  • 100 g -pesto bazyliowe (kupione w lidlu) 
  • 50 g wędzonego boczku
  • ok 10 szt pomidorków koktajlowych
  • 300 g makaronu tagliatelle
  • 5 listków świeżej bazylii
  • klika gałązek zielonej cebulki
  • łyżeczka przyprawy- suszone pomidory (klik)
  • sól, pieprz

Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni. Pomidory przekrawamy na pół, świeżą bazylią i zieloną cebulkę siekamy. Dodajemy do boczku, zmniejszamy ogień i smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu- odcedzamy, łączymy z pesto i przekładamy na patelnię. Chwilę podgrzewamy przed podaniem. 





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz