Zastanawiałam się czy boczek z bazylią i pomidorami to dobre połączenie, a w szafce kuchennej tylko makaron tagliatelle. Myślę jednak, że wyszło bardzo smacznie. Nowy przepis, który wart polecenia. U mnie na talerzu nie raz jeszcze zagości.
Składniki:
- 100 g -pesto bazyliowe (kupione w lidlu)
- 50 g wędzonego boczku
- ok 10 szt pomidorków koktajlowych
- 300 g makaronu tagliatelle
- 5 listków świeżej bazylii
- klika gałązek zielonej cebulki
- łyżeczka przyprawy- suszone pomidory (klik)
- sól, pieprz
Boczek kroimy w drobną kostkę, podsmażamy na patelni. Pomidory przekrawamy na pół, świeżą bazylią i zieloną cebulkę siekamy. Dodajemy do boczku, zmniejszamy ogień i smażymy ok. 5 minut. Doprawiamy suszonymi pomidorami, solą i pieprzem. Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu- odcedzamy, łączymy z pesto i przekładamy na patelnię. Chwilę podgrzewamy przed podaniem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz