sobota, 4 października 2014

Sos serowy ze świeżą bazylią


Świetny dodatek do mięs, makaronów. Podawany na ciepło lub zimno. Aksamitny, delikatny, aromatyczny i bardzo prosty. Ja dzisiaj podaję z kopytkami ze szpinakiem. Dla mnie idealne połączenie. 

Składniki:
  • 150 ml śmietanki kremówki
  • 100 g sera typu lazur
  • 50 g sera długodojrzewającego (np.szafir)
  • garść świeżej bazylii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól, pieprz

Kremówkę wlewamy do garnka- podgrzewamy. Pokrojony ser w kostkę dodajemy do śmietanki. Gotujemy dłuższą chwilę, aż sos zgęstnieje. Doprawiamy gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Na koniec dodajemy posiekane liście bazylii.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz