sobota, 11 października 2014

Mielone z zieloną cebulką i suszonymi pomidorami

Czasami dobrze jest odczarować klasyczne przepisy. 


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego wieprzowo- wołowego
  • 1 jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • 1 łyżka wody
  • duża garść zielonej cebulki
  • 5 szt pomidorów suszonych ( użyłam w zalewie z oliwy z oliwek)
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Mięso mielone umieszczamy w większej misce, wbijamy jajko, dodajemy wodę. Cebulkę szatkujemy, pomidory kroimy w małą kostkę. Łączymy z mięsem. Doprawiamy sosem sojowy, słodką papryką, solą i pieprzem. Masę mięsną dobrze wyrabiamy ręką, powoli dosypując bułkę tartą. Rozgrzewamy patelnię. Zwilżamy ręce wodą i formujemy okrągłe kotleciki. Smażę na patelni teflonowej więc nie używam tłuszczu w razie konieczności podlewam kotlety wodą. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz