czwartek, 15 maja 2014

Ślimaki z ciasta francuskiego z wędzonym łososiem


Kolejna propozycja przekąski typu "finger food". Moje ulubione ciasto francuskie z łososiem i śmietankowym serkiem z ziołami. Można podawać na ciepło, ale wersja z jogurtowym dipem też bardzo dobrze smakuje. Impreza z taką przekąską musi być udana. Gwarantuję, że goście będą zachwyceni. 



Składniki:
  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 250 g wędzonego łososia
  • opakowanie serka śmietankowego z ziołami ( 250g)
  • 1/2 pęczka koperku
  • zielona cebulka do dekoracji (opcjonalnie)










Ciasto francuskie rozkładamy. Cały arkusz smarujemy serkiem za pomocą dużej łyżki. Łososia dzielimy na mniejsze płaty i układamy na serku. Koperek siekamy i posypujemy nim rybę. Całość zwijamy w rulon. Kroimy ciasto w 1.5 cm krążki. Blachę wykładamy papierem do pieczenia. Układamy ślimaki w dużej odległości od siebie. Pieczemy 20 minut w temperaturze 220 stopni.