sobota, 10 maja 2014

Cevapcici- smaczniejsza wersja kotleta mielonego


Cevapcici to typowo bałkańske danie mięsne, przygotowywane na wiele sposobów. Głównym składnikiem jest mięso mielone, które koniecznie musi być formowane na kształt ruloników- najlepiej smakuje grillowane. Podawane jest z grillowanymi warzywami, w chlebku pita, czy z sosami typu tzatziki lub ajwar.


Składniki( 6 szt):
  • 300g mielonego mięsa wołowego
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 łyżka przyprawy do cevapcicy ( u mnie z firmy "Kotanyi'')
  • 1 łyżka bułki tartej
  • 1 jajko
  • 1 łyżka oliwy z oliwy
  • sól, pieprz

Cebulę i czosnek drobno siekamy, łączymy z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, bułkę tartą, jajko i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Patelnię (najlepiej grillową) dobrze rozgrzewamy. Dłonie zwilżamy wodą i z przygotowanego mięsa formujemy podłużne ruloniki. Smażymy z każdej strony - czasu nie umiem określić to zależy od wielkość waszych kotlecików - oczywiście nie mogę być w środku surowe!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz