Cevapcici to typowo bałkańske danie mięsne, przygotowywane na wiele sposobów. Głównym składnikiem jest mięso mielone, które koniecznie musi być formowane na kształt ruloników- najlepiej smakuje grillowane. Podawane jest z grillowanymi warzywami, w chlebku pita, czy z sosami typu tzatziki lub ajwar.
Składniki( 6 szt):
- 300g mielonego mięsa wołowego
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżka przyprawy do cevapcicy ( u mnie z firmy "Kotanyi'')
- 1 łyżka bułki tartej
- 1 jajko
- 1 łyżka oliwy z oliwy
- sól, pieprz
Cebulę i czosnek drobno siekamy, łączymy z mięsem mielonym. Dodajemy przyprawy, bułkę tartą, jajko i oliwę z oliwek. Całość dokładnie mieszamy i odstawiamy na około 10 minut. Patelnię (najlepiej grillową) dobrze rozgrzewamy. Dłonie zwilżamy wodą i z przygotowanego mięsa formujemy podłużne ruloniki. Smażymy z każdej strony - czasu nie umiem określić to zależy od wielkość waszych kotlecików - oczywiście nie mogę być w środku surowe!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz