poniedziałek, 12 maja 2014

Szybka salsa pomidorowa - idealna do obiadu


Nareszcie pomidory pachną słońcem. Dzisiaj smaczna i szybka salsa idealna do wykorzystania jako surówka do konkretnego kawałka mięsa. Fajnie również komponuję się z grzankami z tzw. bruschettą. 

Składniki:
  • 4 pomidory ( u mnie malinowe)
  • 2 ogórki kiszone
  • mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • kilka zielonych oliwek (opcjonalnie)
  • łyżeczka soku z cytryny
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • sól, pieprz

Pomidory, ogórki i cebulę kroimy w drobną kotkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Jeśli używamy oliwek to  kroimy w paseczki. Umieszczamy wszystko w misce i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Proponuję przed podaniem salę dobrze schłodzić w lodówce min. 20 minut. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz