Nareszcie pomidory pachną słońcem. Dzisiaj smaczna i szybka salsa idealna do wykorzystania jako surówka do konkretnego kawałka mięsa. Fajnie również komponuję się z grzankami z tzw. bruschettą.
Składniki:
- 4 pomidory ( u mnie malinowe)
- 2 ogórki kiszone
- mała cebula
- 1 ząbek czosnku
- kilka zielonych oliwek (opcjonalnie)
- łyżeczka soku z cytryny
- 2 łyżeczki oliwy z oliwek
- sól, pieprz
Pomidory, ogórki i cebulę kroimy w drobną kotkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Jeśli używamy oliwek to kroimy w paseczki. Umieszczamy wszystko w misce i skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą z oliwek. Doprawiamy solą i pieprzem wedle uznania. Proponuję przed podaniem salę dobrze schłodzić w lodówce min. 20 minut.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz