wtorek, 27 maja 2014

Marynata do kurczaka - Tikka masala


Marynata inspirowana kuchnią indyjską. Dobry pomysł na dodatek do pikantnej kanapki. Równie dobrze smakuje w grillowanej wersji. Można podawać z ryżem i dużą ilością warzyw.


Składniki:
  • 300 g piersi z kurczaka
  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 3 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 łyżki przyprawy tandoori masala
  • 1 łyżka przyprawy garam masala
  • 2 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki startego imbiru
  • sól, pieprz

Kurczaka myjemy i kroimy w grubsze paski, oprószamy solą i pieprzem. W misce łączymy jogurt naturalny z koncentratem pomidorowy, przyprawami masala, imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso mieszamy z marynatą. Przykrywamy miskę folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na min.1 godzinę. Przed podaniem należy obsmażyć kurczaka na patelni- można użyć grillowej.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz