Marynata inspirowana kuchnią indyjską. Dobry pomysł na dodatek do pikantnej kanapki. Równie dobrze smakuje w grillowanej wersji. Można podawać z ryżem i dużą ilością warzyw.
Składniki:
- 300 g piersi z kurczaka
- 250 ml jogurtu naturalnego
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 łyżki przyprawy tandoori masala
- 1 łyżka przyprawy garam masala
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki startego imbiru
- sól, pieprz
Kurczaka myjemy i kroimy w grubsze paski, oprószamy solą i pieprzem. W misce łączymy jogurt naturalny z koncentratem pomidorowy, przyprawami masala, imbirem i przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Mięso mieszamy z marynatą. Przykrywamy miskę folią aluminiową i wstawiamy do lodówki na min.1 godzinę. Przed podaniem należy obsmażyć kurczaka na patelni- można użyć grillowej.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz