sobota, 3 maja 2014

Botwinka



Młode buraki proszą się o przygotowanie tej zupy- długo czekałam, aż botwinka pokaże się w sklepie.  Bajkowy, intensywnie czerwony kolor, delikatność śmietanki i cudny zapach koperku. Istnieje jeszcze wersja na zimno tak zwany chłodnik z botwinki, ale nie jestem jej zwolenniczką więc na moim blogu dzisiaj sycąca i rozgrzewająca pachnąca wiosną zupa z botwinki. 

Składniki:
  • pęczek botwiny
  • 150 ml śmietanki 12%
  • pęczek koperku
  • 1 marchewka
  • 3 duże ziemniaki
  • 2 l wywaru z warzyw
  • 2 liście laurowe
  • 3 ziarna ziela angielskiego
  • 1 łyżka octu(można użyć soku z cytryny)
  • 2 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki
  • sól, pieprz

Pęk botwiny dokładnie myjemy, aby pozbyć się całego piachu. Buraczki, ziemniaki i marchewkę obieramy. Wywar wlewamy do garnka, liście i buraki kroimy  bardzo drobno. Marchewkę ścieramy na dużych oczkach a ziemniaki kroimy w kostkę. Wszystko wrzucamy do zagotowanego wcześniej bulionu. Następnie dodajemy 2 łyżki cukru, liście laurowe i ziele angielskie. W kubku mieszamy(najlepiej trzepaczką) gorącą wodę z mąką i śmietanką- wlewamy przed zagotowaniem się zupy. Doprawiamy octem, solą i pieprzem , na koniec dodajemy posiekany drobno koperek. Gotujemy jeszcze przez ok. 10 minut i gotowe- Smacznego!


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz