czwartek, 8 maja 2014

Filet z kurczaka a 'la caprese


Coś dla miłośników kotletów. Lubię gotować smacznie, ale monotonia w kuchni mnie przeraża. Nie znoszę stać godzinami przy garach i tak wszystko szybko znika z talerzy. Staram się wyeliminować produkty wysoko kaloryczne natomiast mam problem z przekonaniem męża do wielu przepisów jednak te danie również przypadło mu go gustu.  Smak .... nieprzeciętny!


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 1 kulka mozzarelli
  • 1 duży pomidor
  • suszona bazylia
  • włoska przyprawa do pomidorów 
  • sól, pieprz


Pierś z kurczaka myjemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Porcjujemy tak, aby uzyskać dwa kotlety. Ser i pomidora kroimy na plasterki. Mięso posypujemy włoską przyprawą układamy na nim naprzemiennie ser, pomidor, ser, pomidor....aż pokryjemy całość. Na koniec posypujemy suszoną bazylią, solą i pieprzem. Gotowałam w parowarze ok 10 minut, jednak śmiało można wrzucić do piekarnik na 20 minut ustawiając temperaturę 180 stopni. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz