poniedziałek, 5 maja 2014

Komosa ryżowa (quinoa)




Komosa ryżowa należy do „superfoods” – pokarmów o niezwykłych właściwościach odżywczych, a jej ziarna znane są od tysiącleci. Zawierają ok. 20 proc. pełnowartościowego białka, błonnik, antyoksydanty, witaminy i sole mineralne. Komosa ryżowa wzmacnia odporność i korzystnie wpływa na pracę organizmu, a przy tym jest smaczna. Szczególnie teraz wiosną dobrze jest zaprzyjaźnić się z komosą. Pomoże nam oczyścić organizm z toksyn, uzupełni w brakujące mikroelementy, doda energii i przyśpieszy metabolizm. Jest bogata w białko co pozwoli nam szybciej spalić zbędny tłuszczyk. Złote ziarno spokojnie może w naszej diecie zastąpić mięso. Dobrze smakuje ze świeżymi ziołami , fajnie sprawdza się jako dodatek do sałatek, zapiekanek, zup, risotto. Smaczna jest także podprażona, współgra z wieloma składnikami. Można ją jeść na zimo i ciepło. Jest ona tak zwanym pseudo-zbożem- ma lekko orzechowy posmak - naprawdę pyszna. Quinoe bez problemu znajdziemy w sklepach ze zdrową żywnością kosztuje ok. 30 zł za kilogram. 


Standardowy przepis :
Szklankę ziaren wsypujemy na sitko, mieszając palcami obficie ją przelewamy wodą. Wrzucamy do 500 ml gotującej się  osolonej wody(szczypta soli). Gotujemy przez 15 minut na małym ogniu pod przykryciem. Po zdjęciu z ognia odstawiamy jeszcze na kwadrans. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz