Fajna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Muszę przyznać, że o niebo lepsze i można je wcinać bez większych wyrzutów sumienia. Podane z aromatycznym dipem mogę stanowić smaczną przekąskę. U mnie dzisiaj gościły z sosem pieczarkowym jako dodatek do piersi z kurczaka- pełnowartościowy smaczny obiadek.
Składniki ( 5 placków):
- mała cukinia
- 1 marchewka
- 2 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżki mąki pełnoziarnistej ( u mnie żytnia)
- 1 jajko
- 1 łyżeczka oliwy - do smażenia
- szczypta słodkiej papryki w proszku
- sól, pieprz
Myjemy warzywa, marchewkę obieramy, odcinamy zbędne końcówki. Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, mąkę i jogurt wszytko mieszamy. Poprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Placki smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz