środa, 7 maja 2014

Placuszki z cukinii i marchewki


Fajna alternatywa dla klasycznych placków ziemniaczanych. Muszę przyznać, że o niebo lepsze i można je wcinać bez większych wyrzutów sumienia. Podane z aromatycznym dipem mogę stanowić smaczną przekąskę. U mnie dzisiaj gościły z sosem pieczarkowym jako dodatek do piersi z kurczaka- pełnowartościowy smaczny obiadek. 


Składniki ( 5 placków):
  • mała cukinia
  • 1 marchewka
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mąki pełnoziarnistej ( u mnie żytnia)
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka oliwy - do smażenia
  • szczypta słodkiej papryki w proszku
  • sól, pieprz

Myjemy warzywa, marchewkę obieramy, odcinamy zbędne końcówki. Cukinię i marchew ścieramy na tarce o dużych oczkach. Dodajemy jajko, mąkę i jogurt wszytko mieszamy. Poprawiamy solą, pieprzem i słodką papryką. Rozgrzewamy oliwę na patelni. Placki smażymy z obu stron do uzyskania złotego koloru. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz