Kolejny smaczny przepis na kotleta mielonego. Lubię urozmaicać sobie posiłki, a codzienny obiad nie musi być też kosztownym wydatkiem. Nie robię tego zestawu za często, ale lubię do niego wracać- za każdym razem staram się go troszkę zmodyfikować. Dzisiaj ze szczypiorkiem i natką pietruszki.
- 300g mięsa mielonego (dowolny rodzaj)
- 1 jajko do masy mięsnej
- 5 jajek do rozbicia na kotletach
- 1,5 łyżki bułki tartej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- 1/2 pęczka szczypiorku
- 1 łyżeczka soli czosnkowej
- mała szczypta cynamonu
- 1 łyżeczka wody
- vegeta, pieprz
W misce umieszczamy mięso, wbijamy jajko, dosypujemy bułkę tartą, wlewamy wodę. Pietruszkę i szczypiorek drobno siekamy. Dodajemy do masy, doprawiamy cynamonem, solą czosnkową, pieprzem i vegetą. Formujemy kotlety w których za pomocą dna małej literatki robimy na 1 cm otwory. Kotlety układamy w prostokątnej formie do pieczenia. W każde zagłębienie wbijamy całe żółtko i mniejszą ilość białka. Zapiekamy 25 minut w 200 stopniach- nie nagrzewamy wcześniej piekarnika.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz