sobota, 17 maja 2014

Panko- japońska panierka


Lubię szukać inspiracji z kuchni świata i tak ostatnio znalazłam właśnie japońską panierkę o magicznej nazwie Panko. Wczoraj nareszcie dotarła przesyłka, więc dzisiaj wielkie testowanie- już się nie mogę doczekać wszystkie nowości w mojej kuchni cieszą się uznaniem. Czytałam wiele opinii większość pozytywnych przekonam się na własnym talerzu. Kilka słów na przybliżenie produktu...

Panko to japoński odpowiednik naszej bułki tartej, suszone płatki chleba tostowego. Panierka pszenno− drożdżowa w formie dużych chropowatych płatków, które poprzez swoją fakturę sprawiają, że jest ona delikatniejsza i znacznie dłużej pozostaje chrupiąca, niż typowa panierka z bułki tartej. Wspaniale nadaje się do panierowania ryb, owoców morza, wieprzowych kotletów i innych smażonych potraw. Jest doskonała do smażenia w głębokim oleju.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz