czwartek, 22 maja 2014

Szybki chleb razowy ze słonecznikiem



Ten przepis na chleb wpadł mi od razu w oko- nie myliłam się jest bardzo szybki i bardzo smaczny. Rzadko korzystam z suszonych drożdży i nie lubię ich smaku w pieczywie, ale chyba to mój początek, aby się do nich przekonać. Debiut udany i będę wracać często do tego chlebka. Najważniejsze, nie trzeba wyrabiać ciasta i wyrasta zaledwie w 20 minut- Zdecydowanie lepszy niż kupny!

Składniki:
  • 350 g mąki pszennej
  • 150 g mąki pszennej razowej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 10 łyżek ziaren słonecznika
  • 7 g suszonych drożdży
  • 0,5 l ciepłej wody
  • słonecznik do posypania chleba

Do większej miski przesiewamy dwa typy mąki, dodajemy sól i cukier. Dosypujemy słonecznik i suszone drożdże. Całość mieszamy i stopniowo dodajemy wodę tak, aby wszystkie składniki dobrze się połączyły. W razie konieczności keksówkę można wysmarować olejem i przesypać bułką tartą. Przekładamy ciasto. Wierzch posypujemy słonecznikiem. Odstawiamy w ciepłe miejsce na 20 minut. Gdy drożdże zaczną pracować, a chleb ładnie wyrośnie to sygnał aby wstawić go do nagrzanego piekarnika. Pieczemy 60 minut w temperaturze 220 stopni. Następnie wykładamy chleb z formy i studzimy na kratce.

Przepis pochodzi ze strony www.gryzz.pl


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz