Wspaniała przekąska na drugie śniadanie. Przygotowana dzień wcześniej może posłużyć jako lunch w pracy. Z kilku produktów można wyczarować naprawdę coś zdrowego i pysznego.
Składniki:
- opakowanie pomidorków koktajlowych
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 główki sałaty lodowej
- upieczona pierś z kurczaka
- suszony tymianek
- oliwa z oliwek ( opcjonalnie z czosnkiem, pomidorami i bazylią np. kujawski)
- sól, pieprz
Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki umieszczamy w
naczyniu żaroodpornym. Oprószamy solą, pieprzem i suszonym
tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 10 minut. Uważamy, żeby nie przypaliła nam się skórka na pomidorach- zrobią się gorzkie i mało estetyczne. Sałatę
lodową rozdzielamy na pojedyncze liście.
Dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórek zielony kroimy
na plasterki w razie konieczności można najpierw obrać. Wcześniej
upieczoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kosteczki, podsmażamy na patelni
na łyżce oliwy. Wszystkie przygotowane składniki wykładamy na duży talerz. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli brakuje wam dressingu wystarczy
polać oliwą z oliwek z linii "Kujawski ze smakiem". Gotowe.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz