wtorek, 13 maja 2014

Sałatka z pieczonymi pomidorkami i kurczakiem


Wspaniała przekąska na drugie śniadanie. Przygotowana dzień wcześniej może posłużyć jako lunch w pracy. Z kilku produktów można wyczarować naprawdę coś zdrowego i pysznego.


Składniki:
  • opakowanie pomidorków koktajlowych
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/2 główki sałaty lodowej
  • upieczona pierś z kurczaka
  • suszony tymianek
  • oliwa z oliwek ( opcjonalnie z czosnkiem, pomidorami i bazylią np. kujawski)
  • sól, pieprz

Pomidorki koktajlowe kroimy na ćwiartki umieszczamy w naczyniu żaroodpornym. Oprószamy solą, pieprzem i suszonym tymiankiem. Wkładamy do piekarnika na 200 stopni na 10 minut. Uważamy, żeby nie przypaliła nam się skórka na pomidorach- zrobią się gorzkie i mało estetyczne. Sałatę lodową rozdzielamy na pojedyncze liście. Dokładnie myjemy, osuszamy i kroimy na mniejsze kawałki. Ogórek zielony kroimy na plasterki w razie konieczności można  najpierw obrać. Wcześniej upieczoną pierś z kurczaka dzielimy na mniejsze kosteczki, podsmażamy na patelni na łyżce oliwy. Wszystkie przygotowane składniki wykładamy na duży talerz. Doprawiamy solą i pieprzem. Jeśli brakuje wam dressingu wystarczy polać oliwą z oliwek z linii "Kujawski ze smakiem". Gotowe.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz