środa, 28 maja 2014

Faszerowane cukiniowe miseczki


Duszona, smażona, grillowana czy właśnie faszerowana- cukinia w każdej postaci smakuje znakomicie. O tej porze roku jest wyjątkowo delikatna i soczysta. Dzisiaj propozycja na bardziej efektowne podanie tego przepisu  -"Cukiniowe miseczki". 

Składniki: 
  • 4 większe cukinie
  • 500 g mięsa mielonego(najlepiej z indyka)
  • 1 duża cebula
  • 1/2 czerwonej papryki
  • 1 mała marchewka
  • 2 łyżki groszku konserwowego
  • 2 łyżki kukurydzy konserwowej
  • 2 łyżki czerwonej fasoli konserwowej
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 3 łyżki ziół prowansalskich
  • 2 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki soli czosnkowej
  •  vegeta, pieprz
  • oliwa z oliwek do smażenia
  • tarty żółty ser 


Cebulę, czerwoną paprykę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa. Po 5 minutach dodajemy mięso mielone. Następnie wrzucamy groszek, kukurydzę, czerwoną fasolę oraz passatę pomidorową. Dusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy ziołami, słodką papryką, solą czosnkową, vegetą i pieprzem. Na koniec możemy dodać cukier. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na trzy części. Wnętrze wydrążamy za pomocą małej łyżeczki - uważamy, aby nie uszkodzić skóry. Z jednej strony zostawiamy ok 2 mm tak, aby utworzyć spód naszej miseczki. Cukinię napełniamy farszem. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 20 minut w  180 stopniach. 



   

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz