Duszona, smażona, grillowana czy właśnie faszerowana- cukinia w każdej postaci smakuje znakomicie. O tej porze roku jest wyjątkowo delikatna i soczysta. Dzisiaj propozycja na bardziej efektowne podanie tego przepisu -"Cukiniowe miseczki".
Składniki:
- 4 większe cukinie
- 500 g mięsa mielonego(najlepiej z indyka)
- 1 duża cebula
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 mała marchewka
- 2 łyżki groszku konserwowego
- 2 łyżki kukurydzy konserwowej
- 2 łyżki czerwonej fasoli konserwowej
- 250 ml passaty pomidorowej
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 3 łyżki ziół prowansalskich
- 2 łyżeczki cukru
- 2 łyżeczki soli czosnkowej
- vegeta, pieprz
- oliwa z oliwek do smażenia
- tarty żółty ser
Cebulę, czerwoną paprykę i marchewkę kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i podsmażamy warzywa. Po 5 minutach dodajemy mięso mielone. Następnie wrzucamy groszek, kukurydzę, czerwoną fasolę oraz passatę pomidorową. Dusimy przez kolejne 10 minut. Doprawiamy ziołami, słodką papryką, solą czosnkową, vegetą i pieprzem. Na koniec możemy dodać cukier. Cukinię dokładnie myjemy, kroimy na trzy części. Wnętrze wydrążamy za pomocą małej łyżeczki - uważamy, aby nie uszkodzić skóry. Z jednej strony zostawiamy ok 2 mm tak, aby utworzyć spód naszej miseczki. Cukinię napełniamy farszem. Wierzch posypujemy startym żółtym serem. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Zapiekamy 20 minut w 180 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz