niedziela, 11 maja 2014

Kruche ciasto z rabarbarem i budyniową pianką


Nareszcie - sezonowe owoce - obowiązkowo musiałam wykorzystać do ciasta. Zastanawiałam się czy zajrzeć do mojego przepiśnika, ale w czasie przeglądania innych blogów wpadł mi w oko  właśnie ten przepis. Nadaje się do każdego rodzaju owoców - bazą jest kruche ciasto i pianka budyniowa, a w tej wersji rabarbar, który nadaje świetnej kwaskowatości całemu wypiekowi. Utrzymuje długo dobry świeży smak- ciasto najlepsze jest po trzech dniach.

Składniki na ciasto:
  • 2,5 szklanki mąki tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 250 g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • 5 łyżek cukru
  • 1-2 łyżki zimnej wody
  • szczypta soli
Składniki na piankę:
  • 5 białek
  • 200 g cukru
  • 16 g cukru waniliowego
  • 2 budynie waniliowe ( u mnie waniliowy + malinowy proszek)
  • 1/2 szklanki oleju
  • szczypta soli 
Dodatkowo:
  • 500 g rabarbaru
  • 2 łyżki cukru
  • 2 łyżki bułki tartej




Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do dużej miski. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w niewielką kostkę, cukier, sól, żółtka i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Najlepiej dłońmi, ale można użyć miksera. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części ( 3/4 i 1/4), wkładamy do woreczka foliowego i wrzucamy do lodówki  na min. 2 godziny (najlepiej na całą noc). Formę- u mnie tortownica smarujemy masłem. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach, dociskamy łyżką do formy, aby uzyskać w miarę równą powierzchnię. Pieczemy w temp. 180 stopni przez 20-25 min, aż będzie odstawać od formy i uzyska żółty kolor. Po wyjęciu studzimy.

Rabarbar myjemy i w razie konieczności obieramy. Kroimy w małą kostkę zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut, żeby puścił soki. Przekładamy do garnka i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut, aż zacznie się lekko rozpadać. Odcedzamy z nadmiaru soku.

Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod koniec dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy, aż masa stanie się gęsta i lśniąca. Proszek budyniowy przesiewamy do masy białkowej i miksujemy, aż dokładnie się rozpuści i nie będzie odczuwalna w smaku mączka budyniowa. Stopniowo wlewamy olej i cały czas miksujemy.

Kruchy spód posypujemy bułką tartą, rabarbar wykładamy na ciasto i  przykrywamy masą budyniową. Pozostały kawałek ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach. Pieczemy w  180 stopniach przez ok. 45 min. Smacznej Niedzieli!


RabarbaloveRabarbalove

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz