Nareszcie - sezonowe owoce - obowiązkowo musiałam wykorzystać do ciasta. Zastanawiałam się czy zajrzeć do mojego przepiśnika, ale w czasie przeglądania innych blogów wpadł mi w oko właśnie ten przepis. Nadaje się do każdego rodzaju owoców - bazą jest kruche ciasto i pianka budyniowa, a w tej wersji rabarbar, który nadaje świetnej kwaskowatości całemu wypiekowi. Utrzymuje długo dobry świeży smak- ciasto najlepsze jest po trzech dniach.
Składniki na ciasto:
- 2,5 szklanki mąki tortowej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 250 g zimnego masła
- 5 żółtek
- 5 łyżek cukru
- 1-2 łyżki zimnej wody
- szczypta soli
Składniki na piankę:
- 5 białek
- 200 g cukru
- 16 g cukru waniliowego
- 2 budynie waniliowe ( u mnie waniliowy + malinowy proszek)
- 1/2 szklanki oleju
- szczypta soli
Dodatkowo:
- 500 g rabarbaru
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki bułki tartej
Mąkę przesiewamy razem z proszkiem do pieczenia do
dużej miski. Następnie dodajemy zimne masło pokrojone w niewielką kostkę,
cukier, sól, żółtka i wodę. Szybko wyrabiamy ciasto. Najlepiej dłońmi, ale można
użyć miksera. Zagniecione ciasto dzielimy na dwie części ( 3/4 i 1/4), wkładamy
do woreczka foliowego i wrzucamy do lodówki
na min. 2 godziny (najlepiej na całą noc). Formę- u mnie tortownica
smarujemy masłem. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach,
dociskamy łyżką do formy, aby uzyskać w miarę równą powierzchnię. Pieczemy w
temp. 180 stopni przez 20-25 min, aż będzie odstawać od formy i uzyska żółty kolor. Po
wyjęciu studzimy.
Rabarbar myjemy i w razie konieczności obieramy.
Kroimy w małą kostkę zasypujemy cukrem i odstawiamy na 15 minut, żeby puścił
soki. Przekładamy do garnka i gotujemy na niewielkim ogniu przez ok. 5 minut,
aż zacznie się lekko rozpadać. Odcedzamy z nadmiaru soku.
Białka ubijamy na sztywną pianę ze szczyptą soli. Pod
koniec dodajemy cukier oraz cukier waniliowy i miksujemy, aż masa stanie się
gęsta i lśniąca. Proszek budyniowy przesiewamy do masy białkowej i miksujemy,
aż dokładnie się rozpuści i nie będzie odczuwalna w smaku mączka budyniowa.
Stopniowo wlewamy olej i cały czas miksujemy.
Kruchy spód posypujemy bułką tartą, rabarbar
wykładamy na ciasto i przykrywamy masą
budyniową. Pozostały kawałek ciasta ścieramy na tarce o dużych oczkach.
Pieczemy w 180 stopniach przez ok. 45 min. Smacznej Niedzieli!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz