poniedziałek, 2 lutego 2015

Rumsztyk siekany z cebulą



Konkretny obiadek dla bardzo głodnych domowników.

Składniki ( 6 kotletów):
  • 500 g mięsa wołowego
  • 1 jajko
  • 3 cebule
  • 1 łyżka ostrej musztardy
  • słodka papryka w proszku
  • majeranek
  • 2 łyżki masła klarowanego ( do cebuli)
  • łyżeczka cukru
  • olej ( lub inny tłuszcz do smażenia)
  • sól, pieprz


Mięso siekamy bardzo drobno, wbijamy jajko, dodajemy musztardę. Doprawiamy solą, pieprzem, majerankiem i słodką papryką. Cebulę kroimy w piórka. Smażamy na maśle klarowanym, pod koniec dodajemy cukier. 1/3 cebulki dodajemy do mięsa. Formujemy nie duże kotleciki. Smażymy na rumiany kolor. Przekładamy kotlety na ręcznik papierowy, aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Na rumsztyki wykładamy usmażoną cebulkę. Serwujemy z ziemniakami i np. marchewką zasmażaną z groszkiem