środa, 4 lutego 2015

Pikantne pulpeciki w kremowym sosie z suszonych pomidorów


W sumie wyglądem to danie przypomina spaghetti z pulpecikami, ale uwierzcie w smak zupełnie odbiega od klasycznego przepisu. Baza sosu to kremowy serek i suszone pomidory. Charakteru temu daniu dodają pikantne, ale i bardzo lekkie pulpety.

Składniki:

Pulpety:
  • 300 g dowolnego mięsa mielonego
  • 2 ostre papryczki chili
  • słodka papryka w proszku
  • sól czosnkowa
  • 1 jajko 
  • 1 łyżka bułki tartej
  • łyżeczka wody
Sos:
  • 250 g serka kremowego śmietankowego, ewentualnie mascarpone
  • 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
  • oliwa z suszonych pomidorów
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • mała cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka cukru
  • sól, pieprz
+ dowolny makaron

W misce umieszczamy mięso mielone, wbijamy jajko. Papryczki kroimy w małą drobną kostkę (można usunąć nasiona) - dodajemy do mięsa. Doprawiamy papryką i solą czosnkową. Na koniec dodajemy bułkę tartą i wodę.  Całość dobrze wyrabiamy ręką. Formujemy małe kuleczki. Do gotującej się wody w garnku wrzucamy pulpety i gotujemy ok. 8 -10 minut. 

W międzyczasie należy ugotować makaron według wskazówek na opakowaniu.

Przygotowanie sosu zajmie dosłownie kilka chwil. Cebulę, czosnek i pomidory kroimy w kostkę. Podsmażamy na oliwie dodajemy serek, koncentrat pomidorowy i łyżeczkę cukru. Doprowadzamy do wrzenia, jeśli sos jest za gęsty podlewamy wodą, ewentualnie odrobiną oliwy. Doprawiamy solą i pieprzem. 

Odcedzony makaron łączymy z sosem. Na wierzch wykładamy pulpety. Gotowe.