niedziela, 4 maja 2014

Łosoś smażony na maśle


Filet z łososia ... pachnie nudą ...??Myślę, że jednak dacie się namówić na przyrządzenie tego przepisu u siebie w kuchni.




Składniki:
  • 500 g łososia( najlepiej filet)
  • 1/3 pęczka koperku
  • 2 ząbki czosnku
  • 3 łyżki masła
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek
  • sól, pieprz


Filet z łososia dokładnie myjemy i  osuszamy. Oprószamy pieprzem i solą. W małej miseczce umieszczamy masło, oliwę, koperek wcześniej już drobno posiekany i czosnek przeciśnięty przez praskę dodajemy jeszcze szczyptę soli. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Rozpuszczamy na patelni nasze przygotowane masełko . Łososia układamy skórą do dołu- smażymy 5 minut następnie odwracamy i smażymy przez 2 minuty. Trzeba uważać, żeby masło nie zaczęło się palić. Przed podaniem możemy  odsączyć na ręczniku papierowym z nadmiaru tłuszczu.