poniedziałek, 5 maja 2014

Pieczona biała kiełbasa z cebulą



Białą kiełbasę z cebulą pamiętam od zawsze. W rodzinnym domu dość często przyrządzała ją mama, jednak postanowiłam trochę zmodyfikować przepis. W wersji pierwotnej była ona gotowana w cebuli. Czemu by nie upiec? Przecież kiełbasa ładnie się zarumieni, jak dla mnie - pycha.


Składniki:
  • 400 g białej kiełbasy( u mnie cienka)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki margaryny
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka miodu / zamiennie 1 łyżka cukru
  • sól, pieprz

  
Kiełbaski myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę kroimy w piórka i układamy na kiełbasie. Podprawiamy solą i pieprzem. Margarynę wkładamy między cebulę, a kiełbasę. Dodajemy miód i 2 łyżki wody , resztą będziemy podlewać podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 45 minut. Międzyczasie musimy kontrolować stan płynów. Co 10 minut proponuję przewracać kiełbasę, aby nabrała ładnego rumianego koloru.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz