Białą kiełbasę z cebulą pamiętam od zawsze. W rodzinnym domu dość często przyrządzała ją mama, jednak postanowiłam trochę zmodyfikować przepis. W wersji pierwotnej była ona gotowana w cebuli. Czemu by nie upiec? Przecież kiełbasa ładnie się zarumieni, jak dla mnie - pycha.
Składniki:
- 400 g białej kiełbasy( u mnie cienka)
- 2 cebule
- 2 łyżki margaryny
- 1/2 szklanki wody
- 1 łyżka miodu / zamiennie 1 łyżka cukru
- sól, pieprz
Kiełbaski myjemy i układamy w naczyniu żaroodpornym. Cebulę
kroimy w piórka i układamy na kiełbasie. Podprawiamy solą i pieprzem. Margarynę
wkładamy między cebulę, a kiełbasę. Dodajemy miód i 2 łyżki wody , resztą
będziemy podlewać podczas pieczenia. Pieczemy w temperaturze 200 stopni ok 45 minut. Międzyczasie musimy kontrolować stan
płynów. Co 10 minut proponuję przewracać kiełbasę, aby nabrała ładnego
rumianego koloru.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz