Składniki:
- 4 l wody
- 3 skrzydełka z kurczaka
- 3 duże marchewki
- 1 korzeń pietruszki
- 1 mniejszy seler
- kawałek pora ( ok. 20 cm)
- 2 ziemniaki
- 1/2 główki kalafiora
- 100 g żółtej fasolki szparagowej
- 100 zielonego groszku (może być konserwowy)
- pęczek koperku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki cukru
- liść laurowy
- ziele angielskie ( 3 szt.)
- sól, pieprz
Jarzynę myjemy i obieramy. Ziemianki kroimy w kostkę, marchewkę w pół talarki. Do garnka wlewamy wodę. Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka z kurczaka, marchew, seler, por i pietruszkę. Dodajemy cukier, liść laurowy i ziele angielskie. Po 15 minutach dodajemy ziemniaki i fasolkę( można pokroić na mniejsze kawałki). Gotujemy na małym ogniu prze 15 minut. Kalafior dzielimy na mniejsze "różyczki", a groszek konserwowy przelewamy wodą i dodajemy do zupy. Do kubeczka odlewamy chochelkę gorącej zupy i łączymy z jogurtem. Powoli wlewamy do garnka cały czas mieszając. Czekamy,aż się dobrze zagotuje. Przed podaniem doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz