środa, 30 lipca 2014

Zupa jarzynowa ze świeżych warzyw z koperkiem


Pyszna, lekka, zdrowa, pełna witamin. Najsmaczniejsza, bo z sezonowych jarzyn. 

Składniki:
  • 4 l wody
  • 3 skrzydełka z kurczaka
  • 3 duże marchewki
  • 1 korzeń pietruszki
  • 1 mniejszy seler
  • kawałek pora ( ok. 20 cm)
  • 2 ziemniaki
  • 1/2 główki kalafiora
  • 100 g żółtej fasolki szparagowej
  • 100 zielonego groszku (może być konserwowy)
  • pęczek koperku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżeczki cukru
  • liść laurowy
  • ziele angielskie ( 3 szt.)
  • sól, pieprz 



Jarzynę myjemy i obieramy. Ziemianki kroimy w kostkę, marchewkę w pół talarki. Do garnka wlewamy wodę. Do gotującej się wody wrzucamy skrzydełka z kurczaka, marchew, seler, por i pietruszkę. Dodajemy cukier, liść laurowy i ziele angielskie. Po 15 minutach dodajemy ziemniaki i fasolkę( można pokroić na mniejsze kawałki). Gotujemy na małym ogniu prze 15 minut. Kalafior dzielimy na mniejsze "różyczki", a groszek konserwowy przelewamy wodą i dodajemy do zupy. Do kubeczka odlewamy chochelkę gorącej zupy i łączymy z jogurtem. Powoli wlewamy do garnka cały czas mieszając. Czekamy,aż się dobrze zagotuje. Przed podaniem doprawiamy solą, pieprzem i posiekanym koperkiem.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz