Smaczna propozycja tradycyjnych gołąbków. Sparzenie kapusty i wycinanie głąba zawsze mnie przerażało. Obsmażanie na tłuszczu nie należy również do przyjemnych. Zresztą w kuchni trzeba sobie trochę ułatwiać. To czemu, by nie zapiec gołąbki w piekarniku i użyć delikatniejszej kapusty włoskiej. Hmmm smak identyczny, a i czas zaoszczędzony. Gorąco poleca. Może ten przepis zagości na stałe w Waszych domach.
Składniki:
- mała główka kapusty włoskiej
- 500 g mięsa mielonego
- 100 g ugotowanego ryżu
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek
- 3 łyżki koncentratu pomidorowego
- 1 łyżeczka mąki
- 2 szklanki wody
- mała szczypta cynamonu
- sól, pieprz, cukier
- słodka papryka w proszku
Odrywamy liście kapusty. Dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Blanszujemy przez 5 minut. W między czasie siekamy cebulkę i podsmażamy na odrobinie oliwy - dodajemy szczyptę soli i cukru. Liście kapusty osuszamy. Odcinamy zgrubiałe kawałki z łodygi po to, aby były bardziej elastyczne. W dużej misce mieszamy mięso mielone z ryżem i cebulką. Doprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką i szczyptą cynamonu. Farsz mieszamy najlepiej ręką, aż dobrze się połączy. Wykładamy na liście kapusty i zawijamy w małe kieszonki. Przekładamy do naczynia żaroodpornego. Następnie do rondelka wlewamy wodę. Dodajemy koncentrat pomidorowy, zagęszczamy mąką i doprawiamy cukrem, solą i pieprzem. Sos gotujemy do momentu, aż delikatnie zgęstnieje. Zalewamy gołąbki. Naczynie przykrywamy folią aluminiową. Zapiekamy w piekarniku ok. 50 minut w temperaturze 200 stopni.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz