Ciężko określić co mnie zainspirowało tworząc tę kanapkę. Chyba chęć na coś konkretnego, ale i zarazem lekkiego. Chrupiąca bułeczka i pyszne dodatki, wiem brzmi interesująco... a jak smakuje??? Jeszcze lepiej, sami skosztujcie.
Składniki ( 3 porcje):
- 3 bułki typu ciabatta
- 2 kulki sera mozzarella
- 6 łyżek pesto z bazylii
- kilka oliwek
- garść szczypiorku
- jeden duży pomidor
- masło (do posmarowania bułek)
- świeże listki bazylii
- sól, pieprz
Bułki przecinamy wzdłuż. Od wewnętrznej strony smarujemy masłem i obsmażamy na patelni, aż staną się delikatnie rumiane. Ser i pomidor kroimy w plasterki. Na ciepłą ciabattę nakładamy pesto, ser i pomidor naprzemiennie. Obsypujemy oliwkami i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Kanapki zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w temp. 180 stopni. Ewentualnie możemy użyć mikrofalówki z funkcją grilla- czas opiekania to max. 5 minut. Zdobimy listkami bazylii.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz