czwartek, 31 lipca 2014

Włoska ciabatta na ciepło


Ciężko określić co mnie zainspirowało tworząc tę kanapkę. Chyba chęć na coś konkretnego, ale i zarazem lekkiego. Chrupiąca bułeczka i pyszne dodatki, wiem brzmi interesująco... a jak smakuje??? Jeszcze lepiej, sami skosztujcie.


Składniki ( 3 porcje):

  • 3 bułki typu ciabatta
  • 2 kulki sera mozzarella
  • 6 łyżek pesto z bazylii 
  • kilka oliwek
  • garść szczypiorku 
  • jeden duży pomidor
  • masło (do posmarowania bułek)
  • świeże listki bazylii
  • sól, pieprz 

Bułki przecinamy wzdłuż. Od wewnętrznej strony smarujemy masłem i obsmażamy na patelni, aż staną się delikatnie rumiane. Ser i pomidor kroimy w plasterki. Na ciepłą ciabattę nakładamy pesto, ser i pomidor naprzemiennie. Obsypujemy oliwkami i szczypiorkiem. Doprawiamy solą i pieprzem. Kanapki zapiekamy w piekarniku ok. 10 minut w temp. 180 stopni. Ewentualnie możemy użyć mikrofalówki z funkcją grilla- czas opiekania to max. 5 minut. Zdobimy listkami bazylii.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz