piątek, 1 sierpnia 2014

Sałatka caprese


Często wychodzę z założenia, że im prostsza sałatka czy przystawka tym smaczniejsza. Tak jest również w tym przypadku. Nigdy nie zawodzi, każdy z chęcią sięga po kolorowy talerz. Klasyka włoskiej kuchni. Dzisiaj u mnie jako szybkie śniadanko z grzankami i pysznym pesto.

Składniki:
  • 1 pomidor malinowy
  • 1 kulka sera mozzarella
  • kilka łyżeczek pesto bazyliowego ( użyłam gotowego z lidla;-)
  • kilka liści bazylii
  • sól, pieprz
  • dowolne pieczywo na grzanki
  • łyżeczka oliwy z oliwek

Pomidor myjemy. Można obrać ze skóry- ja nigdy tego nie robię. Kroimy w plasterki, tak samo postępujemy z serem. Wykładamy na talerz naprzemiennie. Smarujemy w dowolnej ilości pesto. Doprawiamy solą, pieprzem i listkami bazylii. Pieczywko kroimy na mniejsze kromki, skrapiamy oliwą. Delikatnie rumienimy na gorącej patelni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz