wtorek, 5 sierpnia 2014

Ciasto piaskowe z jagodami

Przepis wpadł mi oko na blogu najsmaczniejsze.pl. Wyszło smacznie i muszę przyznać, że idealne połączenie tworzy ciasto podane z gałką lodów. Mam jednak zawsze mały problem z ciastami z tej stronki... wychodzą bardzo  niskie nie ujmuje to jednak na smaku. Polecam.


Składniki:
  • 350 g jagód
  • 80 g mąki pszennej
  • 120 g mąki ziemniaczanej
  • 110 g cukru
  • 100 g masła
  • 3 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Jagody myjemy i osuszamy na durszlaku. Miękkie masło ucieramy do moment, aż uzyska jasny kolor. Do masła dodajemy jajka i cukier - cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki połączone z proszkiem i szczypta soli. Pamiętamy o ich przesianiu. Składniki łączymy na gładka masę. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, jagody układamy na wierzchu. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz