Przepis wpadł mi oko na blogu najsmaczniejsze.pl. Wyszło smacznie i muszę przyznać, że idealne połączenie tworzy ciasto podane z gałką lodów. Mam jednak zawsze mały problem z ciastami z tej stronki... wychodzą bardzo niskie nie ujmuje to jednak na smaku. Polecam.
Składniki:
- 350 g jagód
- 80 g mąki pszennej
- 120 g mąki ziemniaczanej
- 110 g cukru
- 100 g masła
- 3 jajka
- płaska łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Jagody myjemy i osuszamy na durszlaku. Miękkie masło ucieramy do moment, aż uzyska jasny kolor. Do masła dodajemy jajka i cukier - cały czas miksujemy. Na koniec dodajemy obie mąki połączone z proszkiem i szczypta soli. Pamiętamy o ich przesianiu. Składniki łączymy na gładka masę. Blaszkę do pieczenia smarujemy tłuszczem i wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, jagody układamy na wierzchu. Pieczemy w 180 stopniach przez 35 minut. Przed podaniem posypujemy cukrem pudrem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz