piątek, 22 sierpnia 2014

Tarta na cieście francuskim z cukinią i szynką serrano


Lubię lekkie, ale i sycące pomysły na kolację. Wszystkie tarty na cieście francuskim smakują znakomicie, jednak jedną z moich ulubionych jest właśnie ta... z cukinia, szynką serrano i serem typu lazur. Skosztujcie a będziecie wiedzieć o czym piszę. Nawet jedzona na zimno smakuje wyjątkowo. Polecam.

Składniki:
  • 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka mleka
  • 150 g pesto bazyliowego
  • ok 80 g szynki serrano 
  • 100 g sera lazur
  • 1 kulka sera mozzarella
  • kilka oliwek
  • 1/2 cukinii
  • 1 mała cebula
  • suszony tymianek
  • sól, pieprz

Jajko łączymy z mlekiem za pomocą widelca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto francuskie. Smarujemy jajkiem zostawiając 1 cm odstępu od brzegów. Następnie rozprowadzamy pesto na cieście. Układamy szynkę serrano w dowolny sposób. Cukinie myjemy i kroimy w cienkie krążki, ser lazur w drobną kostkę, oliwki dzielmy na mniejsze kawałki, cebulkę szatkujemy, a ser mozzarella trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie produkty wykładamy na tartę. Doprawiamy tymiankiem, odrobiną soli i pieprzem. Zapiekamy ok. 20 minut w 220 stopniach.   



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz