Lubię lekkie, ale i sycące pomysły na kolację. Wszystkie tarty na cieście francuskim smakują znakomicie, jednak jedną z moich ulubionych jest właśnie ta... z cukinia, szynką serrano i serem typu lazur. Skosztujcie a będziecie wiedzieć o czym piszę. Nawet jedzona na zimno smakuje wyjątkowo. Polecam.
- 1 arkusz gotowego ciasta francuskiego
- 1 jajko
- 1 łyżeczka mleka
- 150 g pesto bazyliowego
- ok 80 g szynki serrano
- 100 g sera lazur
- 1 kulka sera mozzarella
- kilka oliwek
- 1/2 cukinii
- 1 mała cebula
- suszony tymianek
- sól, pieprz
Jajko łączymy z mlekiem za pomocą widelca. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia i rozkładamy ciasto francuskie. Smarujemy jajkiem zostawiając 1 cm odstępu od brzegów. Następnie rozprowadzamy pesto na cieście. Układamy szynkę serrano w dowolny sposób. Cukinie myjemy i kroimy w cienkie krążki, ser lazur w drobną kostkę, oliwki dzielmy na mniejsze kawałki, cebulkę szatkujemy, a ser mozzarella trzemy na tarce o dużych oczkach. Wszystkie produkty wykładamy na tartę. Doprawiamy tymiankiem, odrobiną soli i pieprzem. Zapiekamy ok. 20 minut w 220 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz