niedziela, 31 sierpnia 2014

Hummus- pasta z ciecierzycy


Hummus to pochodząca z Libanu potrawa, która staje się coraz bardziej popularna również w krajach europejskich. Spożywa się ją zazwyczaj jako dodatek do warzyw i produktów zbożowych (np. chleba pita). Stanowi nierozłączną cześć kuchni wegetariańskiej i wegańskiej, a jej zdrowotne właściwości pokazują jednoznacznie, że powinna być ona również włączana do diety osób spożywających mięso. Przepisów na przygotowanie hummusu jest wiele, ale podstawę zawsze stanowi ugotowana i przetarta ciecierzyca. W jej skład wchodzą również pasta sezamowa (Tahini), oliwa z oliwek, cytryna oraz czosnek. Jako dodatki wykorzystuje się natkę pietruszki, kmin, kolendrę, rozmaryn, tymianek, liść laurowy, suszone pomidory oraz szałwie.

Składniki:
  • 200 g suchej ciecierzycy( ewentualnie z puszki)
  • 100 g pasty tahini
  • 2 ząbki czosnku
  • oliwa z oliwek
  • 2 łyżki soku z limonki 
  • woda mineralna 
  • sól, pieprz

Jeżeli używacie suchej ciecierzycy należy ją namoczyć dzień wcześniej ( ok. 12 godzin). Następnego dnia gotujemy do miękkości. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.  




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz