Hummus to pochodząca z Libanu
potrawa, która staje się coraz bardziej popularna również w krajach
europejskich. Spożywa się ją zazwyczaj jako dodatek do warzyw i produktów
zbożowych (np. chleba pita). Stanowi nierozłączną cześć kuchni wegetariańskiej
i wegańskiej, a jej zdrowotne właściwości pokazują jednoznacznie, że powinna
być ona również włączana do diety osób spożywających mięso. Przepisów na przygotowanie hummusu jest wiele, ale
podstawę zawsze stanowi ugotowana i przetarta ciecierzyca. W jej skład wchodzą
również pasta sezamowa (Tahini), oliwa z oliwek, cytryna oraz czosnek. Jako
dodatki wykorzystuje się natkę pietruszki, kmin, kolendrę, rozmaryn, tymianek,
liść laurowy, suszone pomidory oraz szałwie.
- 200 g suchej ciecierzycy( ewentualnie z puszki)
- 100 g pasty tahini
- 2 ząbki czosnku
- oliwa z oliwek
- 2 łyżki soku z limonki
- woda mineralna
- sól, pieprz
Jeżeli używacie suchej ciecierzycy należy ją namoczyć dzień wcześniej ( ok. 12 godzin). Następnego dnia gotujemy do miękkości. Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy na gładką masę. Do smaku doprawiamy solą i pieprzem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz