Uwielbiam smak pomidorów malinowych. Najlepiej smakują właśnie latem. A więc dzisiaj lekki i aromatyczny krem idealny na lunch w upalny dzień. Ja podaję z serem feta i chrupiącymi grzankami. Obłędna kompozycja.
- 3 duże pomidory malinowe ( ok. 800g )
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 150 ml passaty pomidorowej
- garść liści świeżej bazyli
- 1 łyżka śmietany 12 %
- 1 łyżeczka cukru
- oliwa z oliwek
- sól, pieprz
Pomidory proponuję sparzyć, następnie obieramy je ze skóry. Usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę szatkujemy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Po chwili wrzucamy pomidory. Dolewamy passaty. Dodajemy bazylię i cukier. Całość przelewamy do garnka, dodajemy śmietanę i miksujemy, aby uzyskać gładką konsystencję. Krem doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze ponownie gotujemy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz