piątek, 1 sierpnia 2014

Zupa krem z pomidorów malinowych ze świeżą bazylią


Uwielbiam smak pomidorów malinowych. Najlepiej smakują właśnie latem. A więc dzisiaj lekki i aromatyczny krem idealny na lunch w upalny dzień. Ja podaję z serem feta i chrupiącymi grzankami. Obłędna kompozycja.


Składniki:
  • 3 duże pomidory malinowe ( ok. 800g )
  • 1 cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 150 ml passaty pomidorowej
  • garść liści świeżej bazyli
  • 1 łyżka śmietany 12 %
  • 1 łyżeczka cukru
  • oliwa z oliwek
  • sól, pieprz

Pomidory proponuję sparzyć, następnie obieramy je ze skóry. Usuwamy pestki i kroimy w kostkę. Cebulę szatkujemy w piórka, czosnek przeciskamy przez praskę, podsmażamy na oliwie z oliwek. Po chwili wrzucamy pomidory. Dolewamy passaty. Dodajemy bazylię i cukier. Całość przelewamy do garnka, dodajemy śmietanę i miksujemy, aby uzyskać gładką konsystencję. Krem doprawiamy solą i pieprzem i jeszcze ponownie gotujemy. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz