piątek, 18 lipca 2014

Zapiekanka bolońska z cukinią


Mieszanka smaków. Jedno danie. Delikatna i bardzo sycąca. Farsz jest uniwersalny, można go połączyć z ziemniakami, ja dzisiaj proponuję z makaronem. Myślę, że więcej nie potrzeba się rozpisywać... 


Składniki:
  • 500 g mięsa mielonego( wieprzowo- wołowe)
  • 250 g makarony pełnoziarnistego np. świderki
  • 700 ml passaty pomidorowej
  • 1 cukinia
  • 2 kulki sera typu mozzarella
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 duża cebula
  • 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżki ziół prowansalskich
  • łyżeczka oliwy z oliwek
  • 3 łyżeczki cukru 
  • sól, pieprz

Makaron gotujemy na pół twardo- można uznać, że będzie nie dogotowany. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie. Wrzucamy mięso mielone i smażymy przez ok 10 minut. Doprawiamy ziołami, papryką, solą i pieprzem. Passatę podgrzewamy w rondelku słodzimy cukrem. 400 ml sosu wlewamy do podsmażonego mięsa. Całość dokładnie mieszamy. Cukinię i ser mozzarella kroimy w plasterki. Dno naczynia podlewamy sosem pomidorowym wykładamy połowę makaronu, połowę mięsa mielonego, ponownie makaron i mięsko. Zalewamy pozostałym sosem. Na wierz układamy cukinię- ciasno- krążek obok krążka. Górną warstwę będzie tworzył ser mozzarella. Całość jeszcze obsypujemy ziołami, solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Zapiekamy 45 minut w 220 stopniach. Jeśli ser zacznie się za mocno rumienić można przykryć folią aluminiową. 



Cukinia 2014

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz