Mieszanka smaków. Jedno danie. Delikatna i bardzo sycąca. Farsz jest uniwersalny, można go połączyć z ziemniakami, ja dzisiaj proponuję z makaronem. Myślę, że więcej nie potrzeba się rozpisywać...
Składniki:
- 500 g mięsa mielonego( wieprzowo- wołowe)
- 250 g makarony pełnoziarnistego np. świderki
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1 cukinia
- 2 kulki sera typu mozzarella
- 4 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- 2 łyżki słodkiej papryki w proszku
- 2 łyżki ziół prowansalskich
- łyżeczka oliwy z oliwek
- 3 łyżeczki cukru
- sól, pieprz
Makaron gotujemy na pół twardo- można uznać, że będzie nie dogotowany. Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę drobno siekamy. Podsmażamy na oliwie. Wrzucamy mięso mielone i smażymy przez ok 10 minut. Doprawiamy ziołami, papryką, solą i pieprzem. Passatę podgrzewamy w rondelku słodzimy cukrem. 400 ml sosu wlewamy do podsmażonego mięsa. Całość dokładnie mieszamy. Cukinię i ser mozzarella kroimy w plasterki. Dno naczynia podlewamy sosem pomidorowym wykładamy połowę makaronu, połowę mięsa mielonego, ponownie makaron i mięsko. Zalewamy pozostałym sosem. Na wierz układamy cukinię- ciasno- krążek obok krążka. Górną warstwę będzie tworzył ser mozzarella. Całość jeszcze obsypujemy ziołami, solą, pieprzem i odrobiną słodkiej papryki. Zapiekamy 45 minut w 220 stopniach. Jeśli ser zacznie się za mocno rumienić można przykryć folią aluminiową.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz