sobota, 5 lipca 2014

Medaliony z kurczaka w sosie cebulowym




Kolejny pomysł na codzienny obiadek. Rewelacyjne wykorzystanie zupek w proszku. Gęsty i aromatyczny sosik cebulowy. Soczyste medaliony z piersi z kurczaka to jest to....


Składniki:
  • podwójna pierś z kurczaka
  • 2 cebule
  • 2 zupki w proszku cebulowe 
  • 3 łyżeczki musztardy
  • 500 ml wody
  • łyżeczka cukru
  • słodka papryka w proszku
  • sól, pieprz

Cebulę obieramy kroimy w piórka. Podsmażamy na patelni - dodajemy cukier. Wsypujemy zupki cebulowe. Chwilę mieszamy i zalewamy wodą. Pierś z kurczaka kroimy na kawałki i rozbijamy na małe kotleciki. Opruszamy solą, pieprzem i słodka papryką. Wrzucamy do sosu. Dodajemy musztardę. Całość dusimy przez 5-8 minut. Sprawdzamy czy kurczak nie jest przypadkowo surowy ( zależy od grubości mięsa). Podajemy z młodymi ziemniaczkami i zestawem świeżych surówek. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz