czwartek, 3 lipca 2014

Ciasto Nesquik z truskawkami



Koniec sezonu na truskawki. Jednak jeszcze miałam ochotę na szybkie czekoladowe ciasto. To również dobry pomysł na wykorzystanie już trochę przejrzałych owoców. Bardzo wilgotne i nie za słodkie - myślę, że szczególnie zaskmakuje dzieciom. 


Składniki:
  • 4 jajka
  • 170 g cukru trzcinowego
  • 170 g mąki
  • 100 g masła
  • 2 łyżki kakao -Nesquik
  • 1 łyżeczka sody
  • ok. 400 g truskawek
  • bułka tarta i dowolny tłuszcz do wysmarowania blachy

Proponuję zacząć od rozpuszczenia masła w rondelku. Odstawiamy do wystudzenia. Jajka ucieramy z cukrem. Dodajemy przestygnięte masło- cały czas mieszając. Mąkę łączymy z sodą i kakao. Przesiewamy i dodajemy do masy jajecznej. Miksujemy do uzyskania jednolitej konsystencji. Formę smarujemy dowolnym tłuszczem i obsypujemy bułką tartą. Wylewamy masę na blachę. Umyte i pozbawione szypułek truskawki układamy bardzo gęsto. Pieczemy ok. 45 minut  (do tzw. suchego patyczka) w 180 stopniach. 






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz