niedziela, 29 czerwca 2014

Babska jajecznica



Zastanawiacie się czemu babska?? Przecież jajecznica to jajecznica. Właśnie nie... Smażona na masełku, z pyszną chudą szyneczką, mało składników to jej sekret. A podstawą tego przepisu jest po prostu wykonanie śniadaniowego rarytasu przez kobietę. 





Składniki:
  • 2 jajka
  • 2 plasterki chudej wędliny
  • garść zielonej cebulki( opcjonalnie szczypiorek)
  • 4 pomidorki koktajlowe
  • łyżeczka masła
  • 3 łyżeczki mleka 1,5 %
  • sól, pieprz


Szynkę kroimy w małą kostkę, zieloną cebulkę drobno siekamy, pomidorki kroimy na ćwiartki. Wszystkie wcześniej przygotowane składniki podsmażamy na masełku na patelni. Do małej miseczki wbijamy jajka, dolewamy mleka, doprawiamy solą i pieprzem. Całość mieszamy widelcem. Wlewamy na patelnię. Na małym ogniu czekamy, aż jajka się zetną, od czasu do czasu mieszamy. Mmm...pyszne śniadanko.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz