niedziela, 15 czerwca 2014

Rybka w bardzo chrupiącej panierce



W dalszym ciągu jestem zafascynowana japońską panierką panko (tutaj więcej informacji). Tym razem użyłam jej do panierowania ryby. Staram się nie smażyć ryb na oleju, ale w tym wypadku nie miałam obaw. Związku z tym, że panierka nie wchłania tłuszczu rybka pozostaje smaczna i chrupiąca.  

Składniki:
  • 4 filety dowolnej ryby ( u mnie mrożona tilapia)
  • 2 jajka
  • 6 łyżek panierki panko
  • sól, pieprz cytrynowy
  • olej do smażenia
Rybę rozmrażamy(zawsze robię to w lodówce). Nadmiar wody odsączamy ręcznikiem papierowy. Oprószamy pieprzem i solą. W głębokim talerzu rozmącamy widelcem dwa jajka. Na kolejny talerz wysypujemy panierkę. W tak zwanym między czasie rozgrzewamy olej na patelni. W kolejności obtaczamy rybę w jajku, a następnie w bułce. Smażymy z obydwu stron, aż ryba ładnie się zarumieni. Ewentualny nadmiar tłuszczu odsączamy na ręczniku papierowy. Gotowe.  



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz