czwartek, 12 czerwca 2014

Makaron z truskawkami i białym serem



Wspomnienie dzieciństwa mmmm... makaron z serem i truskawkami. Które dziecko takiego przysmaku nie zje z uśmiechem na twarzy?? Cały czas zastanawiam się czy to danie obiadowe czy może smaczny podwieczorek??



Składniki:
  • 150 g makaronu pełnoziarnistego typu penne
  • 200 g truskawek
  • 250 g białego sera półtłustego
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • 2 łyżki mleka
  • 2 łyżki masła
  • cukier trzcinowy







Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu ( proponuję al dente). Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. Kroimy w większą kostkę. W misce mieszamy ser z mlekiem, jogurtem i cukrem- ilość wedle uznania. Ugotowany makaron odcedzamy i przerzucamy na patelnię gdzie wcześniej roztapiamy 2 łyżki masła. Dodajemy biały ser i chwilę wszystko podsmażamy. Wykładamy na talerz i posypujemy truskawkami. Do smaku można jeszcze użyć cukru. 

Milion smaków truskawek

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz