czwartek, 26 czerwca 2014

Pesto z rukoli ze słonecznikiem i serem feta


Mała wariacja z mojej strony. Efekt zaskakujący. Eksplozja smaków. Rukola, słonecznik i ser feta- idealna pasta na kanapki czy wyśmienita baza do makaronów. Dobrze komponuję się jako imprezowa przekąska. Podane na krakersach zachwyca swoim zielonym kolorem i wyrafinowanym smakiem. 



Składniki:
  • 150 g rukoli
  • 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 6 łyżek oliwy z oliwek
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 g sera feta
  • sól, pieprz



Liście rukoli myjemy i osuszamy na sitku. Przekładamy do miski. Dodajemy słonecznik, pokruszony ser, obrane 2 ząbki czosnku, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Całość miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem i w razie konieczności solą. Proponuję schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut. Jeśli pesto wydaje się za gęste można dodać więcej oliwy. 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz