Mała wariacja z mojej strony. Efekt zaskakujący. Eksplozja smaków. Rukola, słonecznik i ser feta- idealna pasta na kanapki czy wyśmienita baza do makaronów. Dobrze komponuję się jako imprezowa przekąska. Podane na krakersach zachwyca swoim zielonym kolorem i wyrafinowanym smakiem.
Składniki:
- 150 g rukoli
- 1 szklanka łuskanych ziaren słonecznika
- 2 łyżki soku z cytryny
- 6 łyżek oliwy z oliwek
- 2 ząbki czosnku
- 50 g sera feta
- sól, pieprz
Liście rukoli myjemy i osuszamy na sitku. Przekładamy do miski. Dodajemy słonecznik, pokruszony ser, obrane 2 ząbki czosnku, oliwę z oliwek i sok z cytryny. Całość miksujemy na jednolitą masę. Doprawiamy pieprzem i w razie konieczności solą. Proponuję schłodzić w lodówce przez ok. 15 minut. Jeśli pesto wydaje się za gęste można dodać więcej oliwy.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz