sobota, 14 czerwca 2014

Strogonow



Uwielbiam dania jednogarnkowe. Mogę poszaleć z dodatkami i różnorodnością przypraw. Ostatnim zakupem była wędzona łagodna papryka w proszku. Idealnie wpasowała się w tę potrawę. Nadał niezwykłego smaku i aromatu, którego niczym innym nie da się uzyskać. Jej obłędny smak- miesza się w niej bowiem ze słodyczą suszonej papryki oraz aromatem dymu wędzarniczego. 



Składniki:
  • 500 g mięsa z szynki
  • 1 cukinia
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta
  • 200 g pieczarek
  • 1 mała cebula
  • 2 duże młode marchewki
  • natka pietruszki
  • 200 ml bulionu warzywnego
  • 250 ml passaty pomidorowej
  • 1 puszka pomidorów bez skóry
  • 3 łyżeczki cukru
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki w proszku
  • 2 łyżeczki wędzonej papryki w proszku
  • majeranek
  • 3 ziarenka ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • vegeta, pieprz
Marynata do mięsa:
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki w proszku
  • sól, pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek ( użyłam z pomidorami, czosnkiem i bazylią) 

Marynatę najlepiej zrobić dzień wcześniej, wieczorem. Mięso kroimy w większą kostkę. Wrzucamy do miski dodajemy papryki w proszku, szczyptę soli i pieprzu. Zalewamy oliwą. Całość dokładnie mieszamy. Przykrywamy folią aluminiową i odstawiamy na noc do lodówki.

Wcześniej przygotowane mięso podsmażamy na łyżce oliwy. Papryki, cebulę i marchewkę kroimy w kostkę. Smażymy razem z mięsem. Wlewamy passatę pomidorową i chwilę wszystko dusimy. Zawartość patelni przekładamy do większego garnka- zalewamy bulionem i dodajemy ziele angielskie,liście laurowe i pomidory w puszcze. Pieczarki i cukinię myjemy. Kroimy w plasterki. Również podsmażamy aż warzywa puszczą wodę. Dodajemy do garnka. Doprawiamy paprykami, solą, pieprzem, majerankiem. Jeśli wyczuwamy kwaśność pomidorów dodajemy cukier. Na koniec siekamy natkę pietruszki. Gotujemy przez 30 minut- sprawdzamy czy mięso jest już miękkie. Uważamy, żeby strogonow nie zagotował się.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz