wtorek, 10 czerwca 2014

Papryka faszerowana szpinakiem i serem feta




Kolejny upalny dzień. Przydało by się zjeść na obiad coś lekkiego i niewymagającego jeśli chodzi o spędzanie czasu w kuchni. Korzystając z sezonu na młody szpinak polecam kolejny pomysł na faszerowaną paprykę. Wiele osób ma nie miłe wspomnienia z dzieciństwa jeśli chodzi o szpinak. Może uda mi się  go w małym stopniu odczarować i spróbujecie zmienić zdanie. Pychota! 


Składniki:
  • 2 podłużne papryki
  • 250 g świeżego szpinaku baby 
  • 100 g sera feta
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 mała cebula
  • sól, pieprz
  • szczypta gałki muszkatołowej



Zaczynamy od posiekania drobno cebuli i czosnku. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy. Szpinak myjemy i suszymy na durszlaku tak aby ociekła cała woda. Wrzucamy na patelnię i czekamy do momentu, aż zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Papryki myjemy odcinamy wierzch i wydrążamy biały środek. Szpinak przekładamy do miseczki. Ser feta łamiemy rękoma na mniejsze kawałki i łączymy ze szpinakiem. Papryki napełniamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. 20 minut w 220 stopniach. 


    

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz