Kolejny upalny dzień. Przydało by się zjeść na obiad coś lekkiego i niewymagającego jeśli chodzi o spędzanie czasu w kuchni. Korzystając z sezonu na młody szpinak polecam kolejny pomysł na faszerowaną paprykę. Wiele osób ma nie miłe wspomnienia z dzieciństwa jeśli chodzi o szpinak. Może uda mi się go w małym stopniu odczarować i spróbujecie zmienić zdanie. Pychota!
Składniki:
- 2 podłużne papryki
- 250 g świeżego szpinaku baby
- 100 g sera feta
- 2 ząbki czosnku
- 1 mała cebula
- sól, pieprz
- szczypta gałki muszkatołowej
Zaczynamy od posiekania drobno cebuli i czosnku. Następnie podsmażamy na rozgrzanej patelni na łyżce oliwy. Szpinak myjemy i suszymy na durszlaku tak aby ociekła cała woda. Wrzucamy na patelnię i czekamy do momentu, aż zmniejszy swoją objętość. Doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Papryki myjemy odcinamy wierzch i wydrążamy biały środek. Szpinak przekładamy do miseczki. Ser feta łamiemy rękoma na mniejsze kawałki i łączymy ze szpinakiem. Papryki napełniamy farszem. Układamy w naczyniu żaroodpornym i zapiekamy ok. 20 minut w 220 stopniach.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz