Bardzo długo trwało, żebym się przekonała do zrobienia w domu sushi. Zawsze wydawało mi się skomplikowane, czasochłonne i przede wszystkim trudne. Nic mylnego, bardzo proste i szybkie do przyrządzenia, a i koszt jest znacznie mniejszy niż wyjście do knajpki japońskiej. Na początek sushi futomaki. Zastanawiacie się czemu futomaki?? Krótkie wyjaśnienie- nazwa pochodzi od przymiotnika futoi oznaczającego gruby, tłusty. Są to grube rolki z minimum czterema składnikami. Więc już wszystko jasne.
Składniki:
- 250g ryżu do sushi ( kleisty o bardzo małych ziarenkach)
- 5 płatów sushi nori (algi morskie)
- 1/2 ogórka zielonego
- 1/2 dojrzałego avocado
- 100g wędzonego łososia
- 100g paluszków krabowych
- majonez
- opcjonalnie serek kanapkowy śmietankowy
- chrzan wasabi
- mata bambusowa
Zaprawa do ryżu:
- 3,5 łyżki octu ryżowego
- 1,5 łyżki cukru
- mała szczypta soli
Dodatki:
- chrzan wasabi (polecam w proszku)
- marynowany imbir
- sos sojowy (polecam z firmy Kikkoman)
Ryż należy dobrze wypłukać. Proponuję przelewać go na sitku do momentu, aż woda będzie przejrzysta. Następnie wsypujemy ryż do garnka zalewamy wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wylewny wodę i ponownie zalewamy, ale już w odpowiednich proporcjach ( ok. 300 ml) a dokładnie 1:1,2. Ryż gotujemy przez 15 minut. Musi być miękki.
Do przygotowania zaprawy ryżowej potrzebujemy mały rondelek. Ocet ryżowy, sól i cukier. Delikatnie podgrzewamy. Cukier musi się rozpuścić, ale nie możemy dopuścić aby płyn się zagotował. Doprawiamy ryż i mieszamy drewnianą łyżką. Zostawiamy do ostygnięcia.
W międzyczasie obieramy ogórka( w oryginale nie praktykuję się tego), kroimy wzdłuż na wąskie paski i wydrążamy nasiona. Podobnie postępujemy z avocado, łososiem i paluszkami krabowymi- wszystkie produkty muszą być pokrojone w paski.
Gdy ryż będzie już wystudzony zabieramy się do rolowania maków. Do małej miseczki wlewamy wodę- będzie służyła do zwilżania dłoni, tak aby ryż nam się nie kleił do rąk. Na matę bambusową układamy jeden płat nori (błyszczącą stroną do maty) i ryż na 2/3 powierzchni. Smarujemy ryż majonezem (serkiem) albo chrzanem wasabi. Następnie rozkładamy dodatki wedle uznania. Na przykład łosoś, ogórek, avocado. Paluszki surimi, ogórek. Avocado, surimi, ogórek i avocado. Ciasno zawijamy i dociskamy tak, aby utworzyć rulonik. Zakończenie (bez ryżu) zwilżamy wodą, żeby całość nam się dobrze skleiła. Rulon kroimy ( bardzo ostrym nożem - bez ząbków) na pół, połówki na ćwiartki, aby otrzymać osiem równych kawałków. Tak postępujemy do wyczerpania produktów.
Futomaki gotowe. Podajemy z marynowanym imbirem , sosem sojowym i wasabi. A jemy pałeczkami ;-)
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz