środa, 25 czerwca 2014

Domowe sushi


Bardzo długo trwało, żebym się przekonała do zrobienia w domu sushi. Zawsze wydawało mi się skomplikowane, czasochłonne i przede wszystkim trudne. Nic mylnego, bardzo proste i szybkie do przyrządzenia, a i koszt jest znacznie mniejszy niż wyjście do knajpki japońskiej. Na początek sushi futomaki. Zastanawiacie się czemu futomaki?? Krótkie wyjaśnienie- nazwa pochodzi od przymiotnika futoi oznaczającego gruby, tłusty. Są to grube rolki z minimum czterema składnikami. Więc już wszystko jasne.



Składniki:

  • 250g ryżu do sushi ( kleisty o bardzo małych ziarenkach)
  • 5 płatów sushi nori (algi morskie)
  • 1/2 ogórka zielonego
  • 1/2 dojrzałego avocado
  • 100g wędzonego łososia
  • 100g paluszków krabowych
  • majonez 
  • opcjonalnie serek kanapkowy śmietankowy
  • chrzan wasabi
  • mata bambusowa
Zaprawa do ryżu:
  • 3,5 łyżki octu ryżowego
  • 1,5 łyżki cukru
  • mała szczypta soli
Dodatki:
  • chrzan wasabi (polecam w proszku)
  • marynowany imbir
  • sos sojowy (polecam z firmy Kikkoman)


Ryż należy dobrze wypłukać. Proponuję przelewać go na sitku do momentu, aż woda będzie przejrzysta.  Następnie wsypujemy ryż do garnka zalewamy wodą i odstawiamy na 30 minut. Po tym czasie wylewny wodę i ponownie zalewamy, ale już w odpowiednich proporcjach ( ok. 300 ml) a dokładnie 1:1,2. Ryż gotujemy przez 15 minut. Musi być miękki. 

Do przygotowania zaprawy ryżowej potrzebujemy mały rondelek. Ocet ryżowy, sól i cukier. Delikatnie podgrzewamy. Cukier musi się rozpuścić, ale nie możemy dopuścić aby płyn się zagotował. Doprawiamy ryż i mieszamy drewnianą łyżką. Zostawiamy do ostygnięcia. 

W międzyczasie obieramy ogórka( w oryginale nie praktykuję się tego), kroimy wzdłuż na wąskie paski i wydrążamy nasiona. Podobnie postępujemy z avocado, łososiem i paluszkami krabowymi- wszystkie produkty muszą być pokrojone w paski.   

Gdy ryż będzie już wystudzony zabieramy się do rolowania maków. Do małej miseczki wlewamy wodę- będzie służyła do zwilżania dłoni, tak aby ryż nam się nie kleił do rąk. Na matę bambusową układamy jeden płat nori (błyszczącą stroną do maty) i ryż na 2/3 powierzchni. Smarujemy ryż majonezem (serkiem) albo chrzanem wasabi.  Następnie rozkładamy dodatki wedle uznania. Na przykład łosoś, ogórek, avocado. Paluszki surimi, ogórek. Avocado, surimi, ogórek i avocado. Ciasno zawijamy i dociskamy tak, aby utworzyć rulonik. Zakończenie (bez ryżu) zwilżamy wodą, żeby całość nam się dobrze skleiła. Rulon kroimy ( bardzo ostrym nożem - bez ząbków) na pół, połówki na ćwiartki, aby otrzymać osiem równych kawałków. Tak postępujemy do wyczerpania produktów.

Futomaki gotowe. Podajemy z marynowanym imbirem , sosem sojowym i wasabi. A jemy pałeczkami ;-)





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz