piątek, 20 czerwca 2014

Domowy budyń bananowy z musem truskawkowym



W koszyku na owoce zostały dwa banany. W lodówce trochę mleka. Resztka truskawek. I wielka chęć na dobry deser. Pierwsza myśl budyń bananowy. 10 minut i GOTOWE....



Składniki:
  • 2 dojrzałe banany
  • 0,5 litra mleka
  • 2,5 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 3 łyżeczki cukru waniliowego
Mus truskawkowy:
  • 300 g truskawek
  • 2 łyżki cukru



Banany obieramy i miksujemy blenderem na jednolitą masę. Do garnka wlewamy 0,4 l mleka- gotujemy. W kubeczku mieszamy resztę mleka z cukrem i mąką ziemniaczaną. Całość wlewamy do gotującego się mleka i rózgą energicznie mieszamy przez ok. minutę. Dodajemy zmiksowane banany i gotujemy jeszcze przez 2 minuty. Truskawki myjemy, odcinamy szypułki. Miksujemy z cukrem. Na dno małych miseczek wylewamy mus truskawkowy, dopełniamy budyniem.   


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz