piątek, 27 czerwca 2014

Smażona z cebulką Kaszanka czy Krupniok??


Jecie Kaszankę czy Krupnioka?? ;-) Z ziemniakami czy z chlebem ?? Dla mało wtajemniczonych. Generalnie to to samo, ale u Nas na śląsku mówi się krupniok, a nazwa ogólnopolska to kaszanka. U mnie w rodzinnym domu zawsze jadało się z chlebem i tylko na kolację. Natomiast w wersji mojego męża to danie obiadowe z ziemniakami. Macie jeszcze jakieś ciekawe połączenia??




Składniki:
  • 3 kaszanki (krupnioki)
  • 2 cebule
  • 2 łyżki musztardy
  • sól, pieprz
  • dowolny tłuszcz do smażenia


Rozgrzewamy odrobinę tłuszczu na patelni. Wrzucamy wcześniej posiekaną w księżyce cebulkę. Smażymy do otrzymania rumianego koloru. Z kaszanki zdejmujemy jelito. Kroimy w wąskie krążki. Łączymy z cebulką. Rozgniatamy widelcem na patelni- smażymy ok. 2 minut. Dodajemy musztardę i doprawiamy solą. Ewentualnie pieprzem w zależności od ostrości musztardy i wcześniej doprawionej kaszanki. Gotowe!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz